Po grudniowym biesiadowaniu przy suto zastawionych, świątecznych stołach, styczeń bywa często miesiącem ambitnych noworocznych postanowień oraz głębokiego namysłu nad zawartością naszych talerzy. Z tego powodu, jako książkę miesiąca, proponujemy publikację "O żywieniu się i pokarmach", autorstwa doktorów Henryka Nussbauma i Leona Nenckiego, przygotowaną na potrzeby Wystawy Hygienicznej w Warszawie, w 1887 roku.
Jest to dziewiętnastowieczna refleksja nad kwestiami żywienia, ich chemicznymi i fizycznymi aspektami, zagadnieniami dietetycznymi, w krótkiej, kilkudziesięciostronicowej - a więc strawnej - formie.
Dlaczego autorzy zalecają dużą ilość drzewnika, jaka powinna być rola używek w diecie oraz jakich składników i w jakiej ilości potrzebujemy do przygotowania "ryżu na mleku i frikanda" dla stu osób? Głodnych wiedzy zapraszamy do lektury :).